Kapusta kiszona z dostawą w Oleśnicy i Wrocławiu

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

  • Hurtownia Warzyw I Owoców Kokołos

    Kapusta Kiszona W Wiaderku 1 KG

    7.50 szt
    szt
  • Hurtownia Warzyw I Owoców Kokołos

    Kapusta Kiszona W Wiaderku 3 KG

    20.00 szt
    szt
  • Hurtownia Warzyw I Owoców Kokołos

    Kapusta Kiszona W Wiaderku 5 KG

    33.00 szt
    szt
  • Hurtownia Warzyw I Owoców Kokołos

    Kapusta Kiszona W Woreczku 1 KG

    6.60 szt
    szt
  • Hurtownia Warzyw I Owoców Kokołos

    Kapusta Kiszona W Woreczku 500 G

    3.30 szt
    szt
  • Hurtownia Warzyw I Owoców Kokołos

    Kapusta Surówkowa W Wiaderku 1 KG

    7.50 szt
    szt
  • Hurtownia Warzyw I Owoców Kokołos

    Sok Z Kapusty Kiszonej 1L

    5.90 szt
    szt

Kapusta kiszona znana jest od wieków. Należy do najbardziej charakterystycznych składników polskiej kuchni i jest podstawą wielu tradycyjnych dań. Dawniej, co jesień gospodynie kisiły kapustę w dębowych beczkach. Kiszenie zapewnia długotrwałą przydatność kapusty do spożycia oraz niepowtarzalny, wyjątkowy smak. Kapusta kiszona ma właściwości prozdrowotne. Jest produktem o niskim indeksie glikemicznym oraz źródłem wielu witamin i minerałów, w szczególności witaminy E, C, K, cynku i fosforu. Występujące w kapuście kiszonej bakterie probiotyczne sprzyjają prawidłowej mikroflorze jelitowej, która ma bardzo duże znaczenie dla właściwego funkcjonowania organizmu. Oferujemy smaczną i zdrową kapustę kiszoną z dowozem na terenie Oleśnicy, Wrocławia i okolic.

Jak powstaje kapusta kiszona?

Kapusta kiszona powstaje przez zasolenie i fermentację białej kapusty. Za proces kiszenia odpowiedzialne są bakterie mlekowe. Kapusta do zakiszenia powinna być odpowiednio poszatkowana. Tradycyjne przygotowanie kapusty kiszonej polega na układaniu warstw poszatkowanej kapusty jedna na drugiej i ugniataniu każdej kolejnej warstwy w celu wydobycia soku, który należy odlać. Dawniej, popularne było ugniatanie drewnianym palem, a także deptanie warstw kapusty bosymi stopami. Aby nadać kapuście kiszonej smak dodaje się przyprawy, takie jak sól, cebula, kminek, marchew, czosnek, koper, jałowiec i ziele angielskie. Wypełnioną beczkę lub inny pojemnik, w którym znajduje się kapusta przykrywa się drewnianym krążkiem i przygniata ciężkim kamieniem.

Kapusta kiszona a kwaszona

Oprócz kapusty kiszonej, można też znaleźć kapustę kwaszoną. Różni się ona od tradycyjnej kapusty koszonej sposobem przygotowania. Kapusta kwaszona zalewana jest octem z dodatkiem cukru i przypraw, dzięki czemu proces fermentacji następuje o wiele szybciej. Ze względu na obecność octu, kapusta kwaszona ma nieco inny smak od kapusty kiszonej. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno kapustę kiszoną, jak i kwaszoną.

Kup kapustę kiszoną w hurtowni warzyw i owoców Kokołos

Kapustę można kisić samemu. Można też zakupić smaczną, ekologiczną kapustę kiszoną w internetowej hurtowni warzyw i owoców Kokołos. Kapustę dowozimy pod wskazany adres na trenie Oleśnicy. Dojeżdżamy również do Wrocławia po wcześniejszym ustaleniu. Zapraszamy do kontaktu i zachęcamy do regularnych zakupów!